Home / Portfolio / Computer bouwen

Computer bouwen

Computer bouwen

Nu de processor, de koeler en de geheugenmodules op het moederbord geplaatst zijn, kan het bord in de behuizing geschroefd worden. Dat vergt echter wat voorbereiding.

Uiteraard dien je eerst je behuizing open te schroeven. Bij de meeste kasten kun je een zijpaneel open schuiven nadat je dat aan de achterzijde hebt losgeschroefd. Tegen de zijwand van de behuizing dient het moederbord te worden geplaatst. Voordat je dat doet, moet je eerst afstandsbusjes plaatsen. Die zorgen ervoor dat het moederbord geen direct contact maakt met de zijwand, wat kortsluiting zou veroorzaken.

Om te bepalen op welke plekken afstandsbusjes moeten komen, kun je het bord het beste even tijdelijk in de kast houden en kijken waar de schroefgaten van het bord precies zitten. Een volledig ATX moederbord heeft negen schroefgaten, een Micro-ATX bord meestal acht. Op die plekken zitten in de zijwand van de behuizing ook schroefgaten, waar de afstandsbusjes eenvoudig met de hand in kunt schroeven. Let op, bij sommige behuizingen zijn de afstandsbusjes al vooraf geplaatst.

Heb je dat gedaan, dan moet je het bij het moederbord geleverde I/O-bracket op de juiste plek in de kast klikken. Let erop dat je dat in de goede richting doet, met de uitsparingen van de connectors richting de zijwand.

Het moederbord kun je nu plaatsen door de behuizing op zijn kant te leggen en daarna het moederbord licht gekanteld in het I/O-bracket schuiven en daarna op de afstandsbusjes te laten rusten. Met de bij de behuizing geleverde schroeven kun je het moederbord nu vast zetten.

Top